A tudatos főzés 5 előnye

Kategória: Én Idő - május 2022
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
A tudatos főzés 5 előnye
Technológiája
A sütő Cook4 technológiája
Tudjon meg többet!

Az olvasás ideje: 3 percek

A tudatos főzés számos előnnyel jár a jóllét szempontjából. Tudja meg, hogyan javíthatja szellemi egészségét, növelheti önbecsülését és bontakozhat ki egy olyan egyszerű tevékenység révén, mint a főzés!

Tapasztalja meg a tudatos főzés előnyeit, és éljen a jelenben!

Van egy észlelhető és érzékelhető „itt és most”, ahol a pontos méréseknek köszönhetjük egy-egy recept sikerét. Hol járnak a gondolatai az összetevők kiválasztásakor? És amikor összevegyít, keverget és kóstol?
A tudatos főzés gyakorlása belső békét hozhat rohanó életünkbe, mert a jelen pillanatban megélt tudatosságra ösztönöz a receptek elkészítésének minden egyes szakaszában: a hozzávalók kiválasztásakor és az étel elkészítésekor éppúgy, mint az étel elkészültére való várakozással töltött idő tudatos kihasználása során. Mindez kiváló lehetőséget kínál arra, hogy lelassítsunk, értékeljük az apró dolgokat, és hogy a valódi „jelen-létre” eddzük az elménket.

A konyhában eltöltött idő számos előnyének köszönhetően az egészség javításának is új módja lehet. Íme a tudatos főzés néhány előnye

Növeli a boldogságot és serkenti a kreativitást

A tudatos főzés fő összetevői a pozitív rezgések és személyiségünk kifejeződése, hiszen lehetővé teszi számunkra, hogy a saját kezünkkel hozzuk létre azt, ami a testünket és az elménket táplálja. Amikor főzünk, különböző alkotóelemeket egyesítünk, amelyek összeolvadnak, átalakulnak, új formát vesznek fel. Végtelen alkotási lehetőség van a kezünkben, anélkül, hogy a tökéletesség elérésének kényszere nyomasztana bennünket, hiszen a legjobb eredmény nem a legszebb vagy a legfinomabb étel, hanem az, amelyik leginkább tükrözi az ízlésünket.

A cél elérése mindenekelőtt kielégíti azt az érzelmi szükségletünket, hogy életünknek célja és értelme legyen, ezáltal nyugodt derűvel és boldogsággal tölt el bennünket. Érezze hát jól magát a konyhában, új ízekkel vagy egy új recepttel, és engedje szabadjára a fantáziáját! 

Csökkenti a stresszt és a szorongást

Figyelje meg, milyen gondolatok jelennek meg elméjében, nyugtázza őket anélkül, hogy minősítené őket, és hagyja, hogy elillanjanak, mint a felhők az égen.  Figyelje érzelmei hullámzását: hogyan erősödnek, majd csitulnak el. A tudatos főzés alapja az önmegfigyelés, amely a koncentráció és a tudatosság révén teremti meg azt az érzést, hogy mi uraljuk és irányítjuk elménket. Ismétlődő jellegének köszönhetően a főzés segít nekünk ellazulni és egyfajta meditatív állapotba kerülni. Az ismétlődő mozzanatok arra ösztönöznek, hogy ugyanolyan türelemmel nézzünk szembe gondolatainkkal, mint amikor várjuk, hogy a tészta megkeljen, vagy a víz elérje a megfelelő hőmérsékletet. Ráadásul az egyes mozdulatokra, ízekre és illatokra való összpontosítás segít elterelni a figyelmünket mindenről, ami a minket körülölelő boldog, szeretetteljes helyen kívül esik, ez pedig lehetővé teszi, hogy ellazuljunk és csökkentsük a stressz-szintünket, minden mást pedig későbbre halasszunk... vagy örökre elfelejtsünk!  

Növeli az önbecsülést

A tudatos főzés észrevétlenül megtanít minket arra, hogy minden egyes fogással sikert arathatunk, még a legösszetettebb és legnehezebbnek tűnő ételekkel is. Minden célt elérhetünk, ha ahelyett, hogy elcsüggednénk, apró feladatokra bontjuk a folyamatot, amelyeket aztán következetesen végrehajtunk. Ez a tudás önbecsüléssel és mély elégedettséggel tölt el bennünket, különösen akkor, ha kézbe vehetjük és megízlelhetjük, amit elkészítettünk. 
És ha az eredmény nem jön azonnal, ne ítélkezzen maga felett, próbálkozzon újra és újra. A tudatos főzés lehetőséget ad, hogy fogadjuk el a valóságot olyannak, amilyen, és ahelyett, hogy meg akarnánk változtatni, tanuljunk meg együtt élni azzal, ami az adott pillanatban bennünk van – a testünkben, elménkben és szívünkben –, elengedve az ítélkezést, az elvárásokat és a csalódást.

Segít újra kapcsolatba lépni önmagunkkal

A tudatos főzés felébreszti az érzékeket, különösen a szaglást, amely az önkéntelen emlékezethez kapcsolódik. Az önkéntelen emlékezet az oka annak, hogy gyakran választjuk kedvenc ételeinket: egy olyan étel elkészítése, amelyhez életünk egy örömteli időszakát kötjük – például  gyerekkorunkban imádtuk –, segíthet abban, hogy a jelenben is rátaláljunk ezekre az érzésekre. E mély kapcsolat tudatosítása irányt mutathat nekünk az olyan receptek tervezett kiválasztásában, amelyek javíthatnak pszichofizikai állapotunkon. 

Segít újra kapcsolatba lépni másokkal

A főzés rituáléjának fontos része, hogy időt szánunk a társas kapcsolatainkra, és a szeretteinkkel való összetartozás erősítésére. Az étkezések során a közös élmények megélése kiváló gyakorlat arra, hogy fokozzuk a tudatosságot és a jelenlétet mindennapi életünkben. Amikor másoknak főzünk, minden szeretetünket beletesszük abba, amit csinálunk, és vendégeinknek is megadjuk mindazt a jót, amit magunkért teszünk. Ily módon megosztjuk velük az örömünket, a jóllétünket és az élményeinket. 

Ha a főzésre mint lehetőségre tekintünk, amely révén kiterjeszthetjük a tudatosság gyakorlását, akkor az pusztán funkcionális tevékenységből az öngondoskodás, az öngyógyítás eszközévé válhat. 

Készen áll arra, hogy elmerüljön a tudatos főzésben, csak figyelve, elfogadóan és ítélkezésmentesen? 

Üdvözöljük a Whirlpoolnál, ahol a jóllét otthon kezdődik. 

Technológiája
A sütő Cook4 technológiája
Kóstoljon bele a jelenbe, és élvezze a recept elkészítésének minden lépését, így a Cook4 funkciót is, amely segítségével az egyeses ételeket egyetlen ciklus alatt, az ízek keveredése nélkül, tökéletesen főzhet meg.
Tudjon meg többet!
Technológiája
A sütő Cook4 technológiája
Kóstoljon bele a jelenbe, és élvezze a recept elkészítésének minden lépését, így a Cook4 funkciót is, amely segítségével az egyeses ételeket egyetlen ciklus alatt, az ízek keveredése nélkül, tökéletesen főzhet meg.
Tudjon meg többet!