Napi stresszoldás és a belső zen megtalálása

Kategória: Én Idő - október 2022
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
Napi stresszoldás és a belső zen megtalálása
Technológiás :
Zen-technológiás inverter
Tudjon meg többet!

Az olvasás ideje: 2 percek

Egy olyan korban, amikor az e-mailek a nap bármely szakában ránk zúdulhatnak, és a teendőink oly magasra tornyosulnak, mint az edények a mosogatóban, fontosabb, mint valaha, hogy időt szakítsunk a stresszoldásra. Ha kevésbé érzi magát feszültnek, a teste is ellazul, jobban alszik, így összességében boldogabbnak és lendületesebbnek érzi magát. Ki ne szeretné ragyogóbban érezni magát? Ezt szem előtt tartva összeállítottunk néhány jó közérzetet szolgáló tippet, amelyek segítségére lehetnek az otthoni stresszoldásban.

A stressz okainak felismerése

Mindenki másképp birkózik meg az élet hullámhegyeivel és -völgyeivel, de ha egyszer felismerjük, hogy a stressz csupán egy átmeneti állapot, akkor dolgozhatunk a bennünk rejlő zen irányításán! Először is, meg kell találnunk érzéseink gyökerét. Számos dolog okozhat stresszt, többek között a személyes kapcsolatok és a szülői szerepvállalás, a szakmai életünk egyensúlyban tartása és a szoros határidők, a pénzügyi problémák, sőt még az egészségünk is. Az okok felismerése az első lépés a mindennapi stressz enyhítéséhez vezető úton. 
A stressz fizikai és pszichológiai tünetekben is megnyilvánulhat. Az egyik legjótékonyabb dolog, amit magunkért tehetünk, ha megtanuljuk, hogyan lazítsuk el az elménket, és alkalmazzuk az otthoni relaxációs technikákat. Néha azzal járunk a legjobban, ha leülünk, és egy pillanatra elfeledkezünk a semmiségekről.

Testmozgás és stressz

Segít-e a testmozgás a stressz enyhítésében? Mindenképpen. A testmozgás endorfinokat – azaz a jó közérzethez köthető vegyületeket – szabadít fel, valamint csökkenti a kortizol és az adrenalin, azaz a stresszhormonok szintjét. Ha otthon is stresszesnek érzi magát, szánjon napi 10 percet arra, hogy kinyújtóztatja merev izmait, vagy tegyen egy 20 perces lendületes sétát a háztömb körül – meglátja, mindez csodákra képes. A testmozgás és a test mozgására való összpontosítás a mindennapokban is segít ellazítani az elmét, ráadásul az egészséges alváshoz is elengedhetetlen. A lehető legtermészetesebb stresszoldást sajátítja el, ha bármely mozgásformát a friss levegőn tartózkodással tudja kombinálni. A rendszeres testmozgás még a nyugalmi pulzusszámot is csökkenti, ami már önmagában is számos egészségügyi előnnyel jár. Köztudott, hogy a testmozgás jótékonyan hat a fizikai egészségünkre, de elképesztő hatással lehet a mentális jóllétünkre is!

Tegye magáévá a csendet és a nyugalmat

Meg kell tanulnunk megélni a csend pillanatait, mivel ez elengedhetetlen az otthoni elmélyüléshez és a nyugodtabb élethez. A zaj és a csend meglepő hatással lehet a jóllétünkre; az elcsendesedés és a nyugalom esélyt ad testünknek és elménknek, hogy újra szinkronba kerüljenek egymással. Lehetővé teszi az agyunk számára, hogy feldolgozza a nap eseményeit, és segíthet javítani a koncentrációt és a memóriakapacitást. Ha teheti, töltsön el 20 percet kizárólag a saját jólléti zónájában. A belső zen megtalálásának kulcsa az otthoni relaxáció. Talán ha beruház egy csendes mosógépbe, hogy a házimunka zaja ne zavarja meg a csendnek szentelt időt, vagy ha esténként digitális elvonókúrát tart, hogy lekapcsolódjon a külvilágról, az enyhíti annyira a szorongását, amennyire szüksége van, ha otthon is feszültnek érzi magát.

A nevetés jótékony hatása

Végső soron semmi értelme keményen dolgozni, ha közben elfelejtünk szórakozni! Ez pedig közös felelősségünk – mert bizony előfordul, hogy olyannyira eluralkodnak rajtunk a stresszhatások, hogy végül elhanyagoljuk szeretteinket, pedig a barátokra és a családra fordított minőségi idő fontosabb, mint valaha, ha úgy érezzük, megrekedtünk. A problémák másokkal való megbeszélése segíthet enyhíteni a terheken, sőt, még új perspektívát is nyújthat a dolgok megítéléséhez.  
Ha ez mégsem sikerül, a szeretteinkkel való együttnevetés révén megtapasztalhatjuk az élet derűsebb oldalát, ami természetes stresszoldást jelent. A nevetés erősítheti a kapcsolatokat, és még a testünket gyötrő fizikai feszültséget is képes enyhíteni. Emlékszik az endorfinokra, a jó közérzetet kiváltó vegyületekre? Nemcsak ezek szabadulnak ám fel, amikor nevetünk, hanem a szerotonin (a hangulatjavító) és az oxitocin (a szerelemhormon) is működésbe lép.  
Akár a családjával tölt időt, például egy közös főzés során, amikor teret engedhet az Önben lakozó szakácsnak, akár a testmozgást és a természetben töltött időt osztja meg szőrös kis kedvencével, megtanulhatja, hogyan tegye magáévá a belső zent. 

A stresszoldás elsajátítása egy utazás, amely az otthoni jó közérzetre való összpontosítással kezdődik. Ha megtaláljuk a számunkra energiát adó mozgásformát, és kihasználjuk a csendet – akár tudatos főzéssel, akár a telefonunk lenémításával –, vagy egyszerűen csak nevetünk egy jót a szeretteinkkel, máris kihasználtuk a természetes stresszoldás mindennapi erejét.

Üdvözöljük a Whirlpoolnál, amelyet az Ön jóllétéért terveztek.

Technológiás :
Zen-technológiás inverter
Élvezze konyhája nyugalmát hűtőszekrény/fagyasztó-termékcsaládunk optimális teljesítménye és alacsony zajszintje mellett, amely az inverteres kompresszorral működő motornak köszönhető.
Tudjon meg többet!
Technológiás :
Zen-technológiás inverter
Élvezze konyhája nyugalmát hűtőszekrény/fagyasztó-termékcsaládunk optimális teljesítménye és alacsony zajszintje mellett, amely az inverteres kompresszorral működő motornak köszönhető.
Tudjon meg többet!