A munka és a magánélet egyensúlya: tippek a jobb élethez

Kategória: Inspiráló Tippek - május 2022
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
A munka és a magánélet egyensúlya: tippek a jobb élethez
Technológiája
A tűzhely Chef Control technológiája
Tudjon meg többet!

Az olvasás ideje: 2 percek

Hogyan teremtsük meg a munka és a magánélet egyensúlyát?

Érzékeny, összetett, kényes: a munka és a magánélet egyensúlya a munka és az élet egyéb aspektusai közötti egyensúlyt jelenti. A szakértők szerint a munka és a magánélet közötti megfelelő egyensúly megteremtése azt jelenti, hogy összességében elégedettek vagyunk a mindennapi feladatainkkal, és megfelelő mennyiségű időt fordítunk az életünk különböző területeire: a hobbinkra, a családunkra, a szakmánkra és még sok másra. 

Odafigyelni a legmélyebb szükségleteinkre és teret is biztosítani ezeknek sokak számára nem könnyű feladat, és nem is sikerül azonnal. A legtöbben megtapasztaltuk már – még ha csak rövid időre is –, hogy milyen az, amikor beszippantanak a munkahelyi feladatok, és minden mást a munkának rendelünk alá.       Íme 5 tipp, amelyet alkalmazva javíthatjuk a munka és a mindennapi életünk többi része közötti egyensúlyt. 

1. Rangsorolás

A munka és a magánélet egyensúlya mindannyiunk esetében egyedi; egyénenként változik, és idővel módosulhat, személyes és szakmai helyzetünktől függően. 
Összpontosítson arra, ami itt és most fontos Önnek: annak meghatározása, hogy a mindennapok során mi tölti el elégedettséggel, illetve elégedetlenséggel, az első lépés annak megértéséhez, hogy hol kell beavatkoznia a napi rutinja javítása érdekében. Készítsen listát a szokásos feladatairól. Mindegyikhez tegye fel magának a következő kérdéseket: Mennyire fontos ez egy 1-10-es skálán? Sürgős vagy elhalasztható? Rá tudom-e bízni valaki másra? Napról napra tapasztalni fogja, hogy ha szán némi időt a fontossági sorrend felállítására, természetes lesz, hogy újra kézbe veszi az irányítást, és több ideje jut az élet egyéb területeire.

2. Tanuljon meg nemet mondani!

„Mi lesz, ha nemet mondok a kollégának, aki éppen akkor kér segítséget, amikor kikapcsolnám a számítógépet?” Valószínűleg semmi; de sokan mégis nehezen mondanak nemet, mert attól tartanak, hogy ettől udvariatlannak, érzéketlennek vagy közömbösnek tűnnének. 
Az, hogy valaki képes nemet mondani, nem azt jelenti, hogy semmibe veszi mások igényeit, hanem egyszerűen azt, hogy értékesnek tartja a saját idejét és igényeit. És ne feledje: bizonyos határok felállítása nem azt jelenti, hogy áthatolhatatlan falat épít maga köré. Ha a nemet mondás az Ön számára tabu, tartsa szem előtt, hogy a nemnek sokféle árnyalata létezik. Van, hogy a nem végérvényes, és van, hogy nem az. Olykor a nem végleges, máskor viszont csak annyit tesz: nem most... 
Próbálja csak ki, hogy Ön is elhiggye: „Sajnos most nem tudok, de holnap, vagy bármely más alkalmas időpontban szánok rá egy percet, és szívesen segítek.”

Fogadjunk, hogy beszélgetőpartnere meg fogja érteni! 

3. Gondoskodjon magáról: regenerálódjon!

Minden nap szüksége van egy kis szabadságra” – mondta egy pszichoterapeuta. 
Kikapcsolódásra valóban szükség van, de egyesek nehezen engedik meg maguknak. Néhány óra süteménysütéssel töltött idő, egy 20 perces pihentető, forró fürdő, egy séta a természetben, némi testmozgás a test regenerálódása érdekében: nem számít, mit csinál, vagy mennyi időt szán rá, a lényeg, hogy megszervezze – és élvezze – mindennapi kis szabadságait. 

4. Ápolja kapcsolatait!

A társas kapcsolatok iránti igény mélyen gyökerező, alapvető emberi jellemvonás
A társas kapcsolatokra szánt idő értékes – a kollégákkal való kávézás éppúgy, mint a régi barátokkal és családtagokkal töltött esték –, mivel érzelmileg gazdagítja az életünket, és segít bennünket a másokkal való kapcsolatteremtésben. Ne nyirbáljuk meg társas kapcsolatainkat, inkább ápoljuk őket. 

5. Figyeljen az érzéseire!

Mint már említettük, a munka és a magánélet egyensúlya nem állandó, ezért fontos, hogy folyamatosan odafigyeljünk önmagunkra. Ha túlterheltnek érzi magát, beszéljen róla őszintén, és tudassa kollégáival és főnökeivel, hogy túl sok időt tölt munkával. Napjaink leginkább haladó szellemű vállalatai párbeszédet folytatnak alkalmazottaikkal, és odafigyelnek az igényeikre. A vezetők is tudják, hogy aki jól érzi magát, az jobban dolgozik. A munka és a magánélet megfelelő egyensúlya mind az Ön, mind a vállalat számára előnyös.

 

A változáshoz idő kell – senkinek az élete nem fog varázsütésre, egyik napról a másikra leegyszerűsödni. Fontos, hogy kitartóak, önmagunkkal szemben viszont némileg elnézőek legyünk: örüljünk minden eredménynek és minden kis előrelépésnek. Mindennapi életünk újrahangolása hosszú folyamat, de megéri az erőfeszítést: napról napra érezni fogjuk, hogy tudatosabbak, derűsebbek vagyunk, és saját kezünkben tartjuk a sorsunkat. 

Készen áll arra, hogy újratervezze a munka és a magánélet egyensúlyát, és megtapasztalja az önmagával törődés megérdemelt pillanatait?                                                                                                                                                              

Üdvözöljük a Whirlpoolnál, ahol a jóllét otthon kezdődik.

Technológiája
A tűzhely Chef Control technológiája
Bízza a Chef Controlra a főzőlapok teljesítményszintjének szabályozását, és találja meg a munka és a magánélet egyensúlyát!
Tudjon meg többet!
Technológiája
A tűzhely Chef Control technológiája
Bízza a Chef Controlra a főzőlapok teljesítményszintjének szabályozását, és találja meg a munka és a magánélet egyensúlyát!
Tudjon meg többet!