Hogyan főzzünk mikrohullámú sütővel

Kategória: Inspiráló Tippek - május 2022
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
Hogyan főzzünk mikrohullámú sütővel
Kapcsolódó technológia:
Whirlpool mikrohullámú sütők Crisp funkcióval
Fedezz fel többet:

Az olvasás ideje: 2 percek

Nem csak diákoknak - egy kiváló minőségű mikrohullámú sütőben pillanatok alatt egészséges ételeket készíthet! Mire használhatjuk a mikrohullámú sütőt? Természetesen a tegnapi vacsora felmelegítésére - de a mikrohullámú sütő ennél sokkal többre is képes. A legtöbb fogyasztó alábecsüli a kis konyhai készülékben rejlő lehetőségeket, amely többre képes annál, mint hogy a tegnapi pörköltet felmelegítse egy gyors étkezéshez. Még komplex ételek is frissen elkészíthetők a mikrohullámú sütőben, köszönhetően a számos technológiának és az előre beállított recepteknek, amelyek csak egy gombnyomással elérhetőek a tökéletesen átsült és ropogósra készült eredményekért. A rövid főzési időnek köszönhetően több tápanyag és vitamin marad az ételben. Megmutatjuk, mi a fontos, ha finom ételeket szeretne főzni a mikrohullámú sütőben.

MENNYIRE EGÉSZSÉGES A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN FŐZÉS?

Továbbra is tartja magát az a mítosz, hogy a mikrohullámok káros sugárzást adnak az ételeknek. Mindenekelőtt: a mikrohullámú sütőben elkészített étel ugyanolyan egészséges, mint bármi, amit a tűzhelyen vagy a sütőben sütünk. A mikrohullámok vagy az elektromágneses hullámok által okozott károsodás kizárt, mert az alkalmazott mikrohullámok energiája nem elég erős.

Ettől eltekintve a mikrohullámú sütőben való főzés az egyik legkíméletesebb elkészítési mód. Fontos tápanyagok vesznek el, ha az edényben vagy a sütőben nagy a hő és a páratartalom. A rövidebb főzési idő a sütőben, fazékban vagy gőzsütőben való főzéshez képest szintén fontos ebben az esetben. A hő elpusztítja a vitaminokat és a tápanyagokat. Minél rövidebb a főzési idő, annál több tápanyag marad meg. Ha kevés folyadékkal főzi vagy párolja az ételt a mikrohullámú sütőben, a vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak. Sok hozzávaló akár további víz hozzáadása nélkül is átsüthető a mikrohullámú sütőben. A Crisp tál segítségével pedig ízletes, ropogós ételeket készíthet kevés zsiradékkal vagy anélkül.

MIT JELENT A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ TELJESÍTMÉNYSZINTJE?

A tűzhely és a sütő esetében a hőfokot fokozatosan szabályozzuk, a mikrohullámú sütő esetében viszont a teljesítményszintet állítjuk be. Ez alatt azt értjük, hogy hány wattal dolgozik a készülék. Minél több watt, annál forróbb lesz. A mikrohullámú sütőben már 600 watt is elegendő a főzéshez. A nagyobb teljesítmény viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy az étel gyorsabban elkészül: ha a teljesítményszintet túl magasra állítjuk, megégethetjük a nyelvünket az étel külső részén, miközben az belül még nem főtt meg teljesen, illetve nem melegedett fel teljesen. Ráadásul fontos tápanyagok vesznek el, ha túl forrón főzzük őket.
De mi a megfelelő teljesítményszint? A mikrohullámú sütőben való főzés során a következő irányelveket használhatjuk útmutatásként:


200 WATT ALATT
Fagyasztott ételek felolvasztása
vajat/csokoládét

200-300 WATT
az ételek melegen tartása

300-500 WATT
ételek felmelegítése

500-800 WATT
ételek átsütése

800 WATT FELETT
Folyadékok felmelegítése és akár forralása

MILYEN ÉTELEK ALKALMASAK MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN VALÓ FŐZÉSRE?

Sok gyártó kínál speciális üvegből készült mikrohullámú edényeket, amelyeket nyugodtan lehet használni a mikrohullámú sütőben. A mikrohullámú működésre alkalmas felirattal ellátott műanyag edények szintén ideálisak, kivéve a melamint, amely melegítéskor káros anyagokat bocsáthat ki. A Tupperware- és műanyag edényeken általában egy kis szimbólum jelzi, hogy az adott edény mikrohullámú sütőben használható-e vagy sem. A fémedények viszont alapvetően nem jók a mikrohullámú sütőben. A porcelánmázak és tányérdíszek gyakran tartalmaznak fémeket, ezért csak korlátozottan alkalmasak.
A fém elnyeli a mikrohullámú energiát, és nagyon forróvá válik. Ezért előfordulhat, hogy az edények nagyon forróak lesznek, de az étel nem melegszik meg.
Az agyagedények szintén nem alkalmasak.

EL LEHET KÉSZÍTENI A HALAT ÉS A HÚST A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN?

Igen, az ünnepi étkezés összes fogását is elkészítheti a mikrohullámú sütőben. Csak a marhahús és a vadhús esetében érdemes inkább a tűzhelyet vagy a sütőt használni, mivel ezek a húsfajták hajlamosak kiszáradni a mikrohullámú sütőben. A baromfi, a sertéshús, a darált hús és a hal viszont egyáltalán nem jelent problémát. A húst és a halat ossza egyforma méretű darabokra, hogy minden darab átsüljön. Apropó! Ha a húst mikrohullámú sütőben főzi, utána sózza meg az ételt. A só ugyanis elvonja a nedvességet, és fennáll a veszélye, hogy a hús kiszárad.
Van azonban egy hátránya a mikrohullámú sütőben való húsfőzésnek, legalábbis ami a régebbi készülékeket illeti: A hús nem lesz ropogós a mikrohullámú sütőben való sütéstől, hacsak nem segítünk magunkon azzal, hogy rendszeresen megkenjük tojásfehérjével és paprikával. A Whirlpool mikrohullámú sütők viszont gyakran rendelkeznek grillfunkcióval, amely biztosítja a ropogós kérget. Az új ExtraSpace mikrohullámú sütő egy speciális, ferritből készült Crisp tállal is rendelkezik, amelyet a mikrohullámok rendkívül gyorsan felmelegítenek. Ezután a mikrohullámú sütő belsejében, a tetején lévő grill megpirítja az étel felső részét. Így a Crisp tál úgy működik, mint egy sütőforma.

A belső térrel sem lesz gondja: az új Whirlpool ExtraSpace mikrohullámú sütő teljesen lapos belső terével +30%-os hasznos főzőteret* és nagyobb rugalmasságot biztosít, hogy minden igényének megfeleljen. Élvezze az extra helyet az ételek és edények számára a forgótányér hiányának köszönhetően.

*A standard 25 literes Whirlpool mikrohullámú sütőkhöz képest

HOGYAN KELL FŐZNI A ZÖLDSÉGEKET A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN

A zöldségeket a mikrohullámú sütőben pillanatok alatt meg lehet főzni. A folyamat alapvetően a gőzsütéshez hasonló: a mikrohullámú sütőben a víz elpárolog, a gőz serkenti a zöldségek főzési folyamatát. Egyes zöldségek természetüknél fogva annyi vizet tartalmaznak, hogy egyszerűen fel kell őket melegíteni a hatás eléréséhez (pl. paradicsom vagy cukkini). Más zöldségeket egy tál vízbe kell helyezni ahhoz, hogy a mikrohullámú sütőben párolni lehessen. Ne feledje, hogy a kemény héjú zöldségeket többször szurkálja meg villával, hogy a héj ne durranjon szét a mikrohullámú sütés során - például amikor a burgonyát mikrózza. Itt is segít, ha a zöldségeket nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk, hogy egyes darabok ne maradjanak nyersek, míg a többiek már vajpuhák.

SÜTHETÜNK-E TORTÁT A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN

A mikrohullámú sütővel nemcsak főzni, hanem sütni is lehet. Pillanatok alatt finom süteményeket varázsolhat az egész családnak, vagy ízletes bögrés süteményeket, ha megéhezik egy gyors desszertre. A kis trendi sütemények - más néven bögrés sütemények - népszerű klasszikusok, ha a mikrohullámú sütővel való sütésről van szó, és pillanatok alatt elkészülnek. De reggelire is süthet zsemlét a mikrohullámú sütőben. A mikrohullámú sütéshez csak mikrohullámú sütőedényeket szabad használni. A hagyományos sütőedények többnyire fémből készülnek, és károsíthatják a mikrohullámú sütőt, ezért nem szabad használni őket.

Üdvözöljük a Whirlpoolnál, amelyet az Ön jólétéért terveztek.

Kapcsolódó technológia:
Whirlpool mikrohullámú sütők Crisp funkcióval
Tapasztalja meg a rendkívüli ropogós textúrákat innovatív Crisp tálunkkal, amely nagy teljesítményű ferrit anyagból készült. Egészséges és ízletes receptek az Ön jólétéért
Fedezz fel többet:
Kapcsolódó technológia:
Whirlpool mikrohullámú sütők Crisp funkcióval
Tapasztalja meg a rendkívüli ropogós textúrákat innovatív Crisp tálunkkal, amely nagy teljesítményű ferrit anyagból készült. Egészséges és ízletes receptek az Ön jólétéért
Fedezz fel többet: