Hogyan működik a gőzzel történő sütés?

Kategória: Inspiráló Tippek - február 2023
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
Hogyan működik a gőzzel történő sütés?
Kapcsolódó technológia
Sütők Steamsense technológiával
Fedezz fel többet

Az olvasás ideje: 3 percek

A gőzölés különösen kíméletes, és támogatja az egészséges táplálkozást. Az eredmény minden esetben kifizetődő. A vitaminok és aromák optimálisan megmaradnak a gőzben történő sütés során. A gőzölés és sütés útjának megkezdéséhez elegendő egy egyszerű Whirlpool sütő gőz funkcióval ellátva. Tippjeink segítségével Ön is igazi gőz-sütéso szakértő lesz.

A gőzben történő sütés előnyei

A gőzben párolást nem hiába tartják a legkíméletesebb előkészületek egyikének. A tápanyagok és vitaminok nagyrészt megmaradnak a folyamat során. Főzéskor a víz sok ásványi anyagot kimos, de gőzöléskor ezek nagy része megkötve az ételben marad. A gőzüléssel könnyebb megtalálni az optimális főzési pillanatot is, hiszen ha forró vízben főzve gyorsan megváltozhat az ételünk állaga, ha egy pillanatra valami eltereli a figyelmünket. A gőzben való főzési mód kíméletesebben kezeli az ételt. A brokkoli jó példa erre. Gőzölve nem sül át, megőrzi friss zöld színét, hihetetlenül aromás marad, ugyanakkor ropogós harapású.
A hús és a hal íze is kimagasló, az aromák pedig optimálisan fejlődnek ki. Eltüntetheti a felesleges csepegést, miközben kevesebb sót használ fl az étel elkészítéséhez. A só ízfokozóként szolgál, és gyakran nagy mennyiségben kerül a tányérra, amikor az étel elkészül. A gőzölésnél viszont előtérbe kerülnek az ételek természetes ízei, és feleslegessé teszik a túlzott sókezelést. És végül, de nem utolsósorban a gőzben történő ételkészítés a szemnek is kellemes: az ételek színei teljes pompájukban ragyognak. Megfelelő felszereléssel egyszerre több ételt is párolhat ugyanabban a készülékben. Ezzel nem csak erőfeszítést takarít meg, hanem időt is

Hogyan működik a gőzsütés?

A gőzölés alapelve egyszerű: a vizet addig melegítjük, amíg fel nem forr. A keletkező vízgőz felemelkedik és megfőzi az ételt.
Hagyományos gőzben történő főzéssel egyszerűen töltsön egy kis mennyiségű vizet egy serpenyőbe. Helyezze az ételt egy szűrőedénybe vagy kosárba, és helyezze a víz fölé. Itt fontos a jól záródó fedél. Amint a víz felforr, a vízgőz felemelkedik és az ételre hatni kezd. A gőz hőmérséklete 100°C. Ezt normál nyomáson gőzfőzésnek is nevezik.

Elvileg a gőzben történő főzés alapvető előnyeit a kereskedelemben kapható főzőedényekkel, benne betétekkel is kihasználhatja. A speciális gyorsfőző edényekkel megnövelt nyomáson 120°C körüli hőmérsékletet állíthat elő, amivel gyorsabban elkészítheti ételét. De itt csak elkezdődnek a gőzben való főzés lehetőségei.

Gőzben főzés sütőmelegítéssel kombinálva

A kombinált gőzsütő készülékek egyesítik a gőzben történő főzés előnyeit a sütő előnyeivel. A sütőben a térfogat jelentősen nagyobb az edényhez képest, így a nagyobb mennyiségű étel elkészítése sem jelent problémát. A szabályozott környezetnek köszönhetően az egyenletesebb gőzölés is biztosított.
Kedvenc receptjei mindig finom csavart kapnak, és önmaguk legjobb változatává változnak.

Használhatja a gőz funkciót ételeinek különösen kíméletes kiolvasztására vagy cumisüvegek, cumik sterilizálására.

A meleg, párás klímának köszönhetően a tésztát is hagyhatjuk optimálisan kelni. A gőzzel és forró levegővel kombinált művelet során a zsemle és a kenyér ugyanolyan jól sül ki, mint a hús és a szárnyas ételek. A kenyér kívül ropogós, belül bolyhos, míg a hús nagyon lédús marad.

Élvezze a könnyed gőzzel történő sütést és párolást otthonában, a Whirlpool W Collection gőzsütőknek köszönhetően

A Whirlpool W Collection sütői lehetővé teszik a három különböző páratartalom melletti főzést, ami segít a főzési folyamat testreszabásában a különböző ételtípusok főzésének javítása érdekében. A magas fokozat (75% gőz) ideális finom sült halhoz, a közepes fokozat (50% gőz) lágy húst vagy tökéletes sült zöldségeket biztosít, míg az alacsony fokozat (25% gőz) jobb süteményeket, kekszeket és kenyeret süt.

Ez megkönnyíti az egészséges, puha, ropogós péksütemények elkészítését vagy az egészben sült hal tökéletes elkészítését.

Vannak gőz funkciós mikrohullámú sütők is. Ezek különösen alkalmasak kisebb ételek gyors, mégis kíméletes és egészséges elkészítésére.

Gőzölési tippek és javaslatok

A gőzben történő főzés nem varázslat, és könnyen hoz gyors és jó eredményeket. Annak érdekében, hogy a legjobbat hozza ki tepsijéből vagy kombinált készülékéből, adunk néhány egyszerű, de hatékony tippet és trükköt, amelyeket itt sem szeretnénk megtagadni.

 

  1. Gőzöléskor ügyeljünk arra, hogy a hozzávalókat egyforma darabokra vágjuk, így egyszerre sülnek át.
  2. Hagyjon minden ételnek elegendő helyet, hogy a gőz egyenletesen keringhessen közöttük.
  3. Tegyen egy kis húslevest vagy bort az edénybe, és adjon különleges ízt ételének. Még egy szelet citrom vagy narancs is ketülhet tepsibe. Kérjük, ne használjon húslevest vagy bort a tartozék gőzfőző edényben, se sót, vagy fűszereket.
  4. Kísérletezzen különböző gyógynövényekkel. Egyszerűen helyezzen egy csokor gyógynövényt a gőzbetétbe. A keringő gőz felszívja az aromás anyagokat, és átadja azokat az ételnek.
  5. A gőzben történő főzéshez elvileg nincs szükség olajra. Ahhoz azonban, hogy a zsírban oldódó vitaminokat, például az A-, D- és E-vitamint optimálisan fel tudja venni, párolt ételét kiegészítheti egy kis jó minőségű olajjal.
  6. A gőzölő kinyitásakor óvatosan kell eljárni, mert forró gőz hirtelen távozhat. Az edény kinyitásakor célszerű kesztyűt vagy edénytartót használni. Így védheti meg magát a forró gőztől.
  7. A gőzölő kinyitásakor óvatosan kell eljárni, mert forró gőz hirtelen távozhat. Az edény kinyitásakor célszerű kesztyűt vagy edénytartót használni. Így védheti meg magát a forró gőztől.

Összefoglalva a gőzsütésről általában

Az ókori Kínában több mint 1000 évvel ezelőtt a gőzfőzést használták ételkészítésre. Nálunk ez a gyengéd módszer jelenleg újra divatba jött, és mint látható, jó okkal. Akár serpenyőben, akár mikrohullámú sütőben, akár kombi sütőben: Jó étvágyat és jó étvágyat kívánunk!

 

Üdvözöljük a Whirlpoolban, amelyet az Ön jólétére terveztek

Kapcsolódó technológia
Sütők Steamsense technológiával
A Steamsense technológiának köszönhetően optimálisan megőrizheti a tápanyagokat és az aromákat az egészséges, ízletes és ropogós ételek elkészítésének érdekében
Fedezz fel többet
Kapcsolódó technológia
Sütők Steamsense technológiával
A Steamsense technológiának köszönhetően optimálisan megőrizheti a tápanyagokat és az aromákat az egészséges, ízletes és ropogós ételek elkészítésének érdekében
Fedezz fel többet