Hogyan tegyük rendbe otthonunkat, és csináljunk helyet magunknak?

Kategória: Inspiráló Tippek - május 2022
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
Hogyan tegyük rendbe otthonunkat, és csináljunk helyet magunknak?
Kapcsolódó technológia:
A hűtőszekrény helykihasználási technológiája
Tudjon meg többet!

Az olvasás ideje: 2 percek

Megválni a felesleges dolgoktól nem csupán egy trend, hanem egy olyan jólléti gyakorlat, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a rendelkezésünkre álló teret. És most nem a rendrakásról vagy a takarításról van szó, hanem a selejtezésről, amely alapvető módja annak, hogy gondoskodjunk magunkról és arról a helyről, amely a leginkább képvisel minket: az otthonunkról.

Selejtezés: mit jelent, és miért fontos a szellemi egészségünk szempontjából?

Erőteljes kapcsolat van az otthonunkban található tárgyak és az elménk között, hiszen az otthonunk a mi történetünk: minden, amit kiválasztunk, a legmélyebb értékeinkkel kapcsol össze bennünket, kifejezve valódi érzelmeinket.  

Amikor a környezetünk mentessé válik a felesleges holmiktól, és azt kezdi tükrözni, amilyenek valójában vagyunk, új harmónia teremtődik bennünk és körülöttünk egyaránt. Ezért a felesleges tárgyaktól való megválás jótékony hatással lehet az egészségünkre, hiszen úgy érezzük, hogy nyugodtabbak, boldogabbak vagyunk, jobban kézben tartjuk az életünket, valamint kevesebb szorongás és stressz terhel bennünket

A folyamat lehet hosszú vagy rövid, attól függően, hogy Ön mennyire hajlandó változtatni. De mi legyen az első lépés? 

Megint csak kezdje azzal, ami igazán fontos Önnek

Annak kiválogatása, hogy mi maradjon és mi menjen, arra ösztönzi Önt, hogy aktív döntéseket hozzon arról, hogy mi tartozik éppen most az életébe, szigorúan a jelenben élve, ahelyett, hogy a múltba kapaszkodna. Ez lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a túlzsúfoltságtól mind a tárgyak terén, mind szellemi és érzelmi szinten.

Remek módja annak, hogy megértse, mit kell feladnia a múltból, ha a jövőbe képzeli magát, és megpróbálja körvonalazni ideális életstílusát: milyen otthont szeretne, hogyan szeretne élni. El tudja ezt képzelni? Ez a kivetítés segít a célja meghatározásában és abban a munkában, amelyet a jelenben kell elvégeznie ahhoz, hogy elérje azt a mentális jóllétet, amely az önmegvalósításhoz vezet.

Érdekes elmélet, de hogyan lehet a gyakorlatba átültetni? Íme az első 5 lépés a mentális jóllét növelése érdekében. 

A hatékony selejtezés 5 szabálya

  1. Egyszerre csak egy térrel és egy szobával foglalkozzon. A selejtezés szorosan összefügg a tudatossággal, ezért egyszerre csak egy dologgal foglalkozzon, így téve hatékonnyá erőfeszítéseit. Kezdje a konyhában, az otthon „szívében”, ahol a legtöbb időt töltjük.
  2. Készítsen ellenőrző listát. Mielőtt nekilátna a munkának, nézzen körül, és készítsen listát minden egyes helyiségről, felsorolva mindent, amit szét kell válogatni, ki kell dobni, vagy el kell ajándékozni. Nem gondolja, hogy itt az ideje elajándékozni azt az edénykészletet, amelyet soha nem használt?
  3. Szánjon rá napi 5 percet. Ne vigye túlzásba! Haladjon lassan, és koncentráljon a leginkább szem előtt lévő területekre. Kezdheti például a rendetlen konyhai polcokkal.
  4. Találjon ki szortírozási rendszert. Alkalmazza például, a gyors és egyszerű háromdobozos módszert. Minden szobába vigyen magával három dobozt: kidobandó, elajándékozandó, megtartandó. Miután minden egyes tárgyat átnézett és a megfelelő dobozba helyezett, rá fog jönni, hogy melyek azok a dolgok, amelyek valóban fontosak Önnek.
  5. Csak azokat a holmikat tartsa meg, amelyeket szeret. Az öröm személyes természetű. Ne érezze tehát kötelességének, hogy mindenáron helyet csináljon; csak ott szabadítson fel helyet, ahol úgy gondolja, több térre van szüksége.

Úgy érzi, túl sok munka megteremteni a nyugalom oázisát az egyébként kaotikus világban? Csak elkezdeni nehéz! Ha nekilát, rá fog jönni, hogy elég gyorsan működésbe lép a jóérzés-tényező.                                                                                
Azt tanácsoljuk, hogy tűzzön ki pozitív célokat, és összpontosítson arra, hogy mit szeretne elérni a selejtezéssel – legyen az több tér, rend, tisztaság, szabadság és így tovább. Kövesse a célját lépésről lépésre, és ünnepelje meg az elért eredményeket, melyek valódi átalakulást hoznak, nemcsak a környezete, hanem az elméje, a teste és a lelke számára is.

Készen áll arra, hogy elinduljon a jóllét felé vezető úton?

Üdvözöljük a Whirlpoolnál, ahol a jóllét otthon kezdődik. 

Kapcsolódó technológia:
A hűtőszekrény helykihasználási technológiája
Tegyen szert minden elérhető helyre, amelyeket rugalmasan kezelhet: így könnyedén, az igényeinek megfelelően tárolhatja élelmiszereit.
Tudjon meg többet!
Kapcsolódó technológia:
A hűtőszekrény helykihasználási technológiája
Tegyen szert minden elérhető helyre, amelyeket rugalmasan kezelhet: így könnyedén, az igényeinek megfelelően tárolhatja élelmiszereit.
Tudjon meg többet!