Melyik étel hova kerül a hűtőben?

Kategória: Inspiráló Tippek - február 2023
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
Melyik étel hova kerül a hűtőben?
Kapcsolódó technológia
Hűtő-fagyasztó termékválaszték
Fedezz fel többet

Az olvasás ideje: 3 percek

A gyümölcsök, zöldségek és egyéb élelmiszerek hosszabb ideit töeténő tárolásának legjobb módja, ha hűtőszekrénybenideig tartjuk azokat Gyakran egyszerűen nincs elég idő minden nap friss élelmiszer vásárlására, egyúttal a lehető legkisebbre szeretnénk csökkenteni az élelmiszer-pazarlást is. Így a friss termékek biztonságos és hosszú tárolása rendkívül fontos pénztárcája és egészsége szempontjából. Kövesse tippjeinket, hogy megértse az egyes élelmiszerek tárolási követelményeit.

Milyen étel hova kerül a hűtőben

Ha megfelelően tárolja az ételt, tovább élvezheti azt. A megfelelő zónában, legyen az ajtó vagy zöldségrekesz, megóvja az értékes összetevőket és a termék ízét.

Milyen élelmiszer kerül a FAGYASZTÓREKESZBE?
A fagyasztódobozok sokrétűek: itt szinte mindenféle zöldség lefagyasztható, kivéve a magas víztartalmú fajtákat, mint például a hagyma vagy a paradicsom. A hús vagy hal könnyen lefagyasztható a szupermarketből származó csomagolásban - vagy frissen a piacól beszerzett dobozban.

Mi kerül a GYÜMÖLCS/ZÖLDSÉGREKESZBE?
A Fresh box + gyümölcs- és zöldségtartó fiókot kifejezetten saláták, zöldségek és gyümölcsök tárolására tervezték. Itt ropogós marad a paprika, a paradicsom, az avokádó, a narancs vagy az uborka.

Mit kell tárolni a HŰTŐ ALSÓ RÉSZÉBEN
A leghidegebb a hűtőszekrény alsó részében van – ideális érzékeny halak, kolbász vagy húsok számára. Ezért sok Whirlpool hűtőszekrényben megtalálható a Multi Fresh testre szabható fiók különböző hőmérséklet-beállításokkal, hogy tárolja a különleges igényeket kielégítő élelmiszereket, például halat és húst (+0/2°) vagy tejtermékeket (+2/3°). Szinté ideális az ételek kíméletes kiolvasztására is

A HŰTŐ KÖZÉPSŐ RÉSZE
A hűtőszekrény középső része különösen alkalmas tejtermékek, például tejszín vagy joghurt tárolására.

Milyen étel kerül a HŰTŐ FELSŐ RÉSZÉBE
Ideális a már főtt ételek tartósításához

A HŰTŐ FELSŐ AJTÓTERÜLETE
A legenyhébb hőmérséklet a hűtőajtó felső részén uralkodik: megfelelő hely a lekvárnak, a tojásnak, a vajnak, valamint a hidegre érzékeny citrusfélék frissen tartásához.

A HŰTŐ KÖZÉPSŐ AJTÓ TERÜLETE
Konzervdobozok, kis üvegek vagy szószok, például ketchup vagy majonéz jól elférnek a középső ajtó rekeszében.

Mit kell tárolni A hűtőszekrény ALSÓ AJTÓJÁRA
Legyen szó limonádéról, tejről vagy narancsléről – a legalsó ajtórekeszek helyet biztosítanak, és praktikusak palackozott vagy zacskós italok tárolására.

Miért kell a gyümölcsöt hűtőszekrényben tárolni?

A gyümölcsöt szobahőmérsékleten nyugodtan tárolhatja a konyhában. Mivel az érett gyümölcs gyorsan megromolhat, hosszabb tárolás céljából tegyük inkább a hűtőszekrénybe. Az olyan gyümölcsöket, mint az alma, körte, szilva és őszibarack, külön kell tartani, mert etiléngázt termelnek, ami miatt más gyümölcsök vagy zöldségek gyorsabban érnek és romlanak. És: Vásároljon gyümölcsöt a szezonban - akkor olcsóbb, egészséges, és különösen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A legtöbb gyümölcs le is fagyasztható. A görögdinnyét, a banánt, a szilvát, a cseresznyét és a szőlőt azonban nem szabad lefagyasztani.

CIROMOK
A citromot hűvös helyen, öt-tíz Celsius fokos hőmérsékleten tárolják. Akár 2 hétig is elállnak.
SZŐLŐ
A szőlő hűvös helyen szobahőmérsékleten 2-4 napig eltartható. Hűtőben kb 1 hétig eláll. Körülbelül 20 perccel fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy kifejlődjön az aromájuk.
SZILVA
Az éretlen szilva szobahőmérsékleten egy-két napig eláll. Az éretlen szilvát nem szabad hűtőszekrényben tárolni, hogy ne szakítsa meg az érési folyamatot. Tegye az érett szilvát a hűtőszekrény zöldség-gyümölcs rekeszébe, és azonnal fogyassza el. Két-maximum hét napig tartolja ott.
Őszibarack
Az őszibarack hűvös helyen, például pincében körülbelül 4 napig eláll. Hűtőben körülbelül 1 hétig is eltartható, de a tárolási idő befolyásolhatja az ízüket.
PAPAYA
Az érett (80%-ban sárga színű) papaya hűtőszekrényben legfeljebb 1 hétig tárolható. Egyébként még ha puha is a papaya, biztonsággal fogyasztható.
DINNYÉK
A nem egészen érett, osztatlan dinnye szobahőmérsékleten, hűvös hőmérsékleten akár 2 hétig is tovább érik az érettségi fokától függően. A dinnyét nem szabad 5°C alatt tárolni, mert gyorsan megromlik, ha ezután szobahőmérsékletre helyezik. A felvágott és érett dinnyét mielőbb fogyasszuk el, mert a hűtőben gyorsan elveszítik az aromájukat, és átvehetik más ételek ízét.
MANGO
Az éretlen mangó szobahőmérsékleten 3-5 napig érik. Az érett mangó legfeljebb 2 napig tartható el.

KIWI
Az érett kivi több napig eltartható szobahőmérsékleten. Ha hosszabb ideig szeretné eltartani, a gyümölcs nejlonzacskóban 2-3 hétre hűtőszekrénybe helyezhető. A zacskónak köszönhetően a kivi kevesebb folyadékot veszít, és tovább friss marad.
GRAPEFRUIT
A grapefruit-ot a gyümölcstálban 15 Celsius fok körüli helyen kell tárolni. Legfeljebb 3 hétig tárolhatja őket.
CSERESZNYE FÉLÉK
A cseresznye vagy meggy hűvös helyen 1-2 napig, hűtőben tovább is eltartható.
EPER
A szamócaféléket célszerű azonnal elfogyasztani mert a betakarítás után néhány órával elveszíti aromájukat. Ha ez nem lehetséges, az epret mosatlanul, letakarva, hűvös helyen, vagy a hűtőszekrény frissen tárolhatjuk legfeljebb 2 napig. Ehhez lapos edényeket érdemes használni, mivel a gyümölcs nyomásérzékeny.
BANÁN
A banán nagyon érzékeny a hidegre. Ezért nem hűtőszekrényben, hanem szobahőmérsékleten kell tárolni.
AVOKÁDÓ
Az éretlen avokádót szobahőmérsékleten kell tartani. Ha azonban nem akarjuk azonnal felhasználni a gyümölcsöt, akkor akár egy hétig is eltarthatjuk a hűtőben, mert ez megszakítja az érési folyamatot. Ha csak egy fél avokádót szeretnénk a hűtőben tartani, akkor a felét az avokádómaggal együtt használjuk. Enzimeket tartalmaz, amelyek hosszabb ideig tartanak ki a gyümölcsben. Lehetőleg csak addig tároljuk az avokádót, amíg el nem kezd puhulni, utána elég hamar megromlik.
BARACKOK
Hűvös helyen tárolva a kajszibarack 1-3 napig eltartható. Hűtőben még eltarthatók, de ez károsíthatja az ízét.
ALMA
Az almát a legjobb zárható fóliatasakokban, hűvös, sötét szobában tárolni. A zsákokat lyukakkal kell lyukasztani, így szellőzni képes. Ez megakadályozza, hogy az alma kiszáradjon. Az érési és öregedési folyamat lelassul, az eltarthatóság pedig meghosszabbodik. Ha nem tárolnak ott más gyümölcsöt és zöldséget, akkor a hűtőszekrény zöldség-gyümölcs fiókja is ideális. Az alma által kibocsátott etilénnek köszönhetően az érési folyamat beindul, és a többi gyümölcs gyorsabban megromlik.
ANANÁSZ
Az ananászt érett állapotban szüretelik, ezért nem érik utána. Legjobb bent, hűvös helyen, 10-12 Celsius fokon tartani néhány napig. Kerülni kell a hosszú hűtőszekrényben való tárolást, különben az ananász fekete foltokat kap és megromlik.

*A kereskedelmi gyümölcsök és zöldségek belső élelmiszer-tesztjének súlycsökkenése és vizuális minősége alapján.

Miért érdemes a zöldségeket hűtőszekrényben tárolni?

A friss zöldségek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, és jót tesznek az egészségnek. Ezért a lehető legfrissebben kell megvásárolni és azonnal feldolgozni azokat. A legtöbb zöldség hűvös, sötét helyen néhány napig eltartható. Erre ideális a hűtőszekrény zöldségrekesze. Mivel egyes zöldségek reagálnak az etiléngázra, nem szabad azokat gyümölcsökkel vagy zöldségekkel (például almával vagy paradicsommal) együtt tárolni, amelyek etiléngázt termelnek. Ne tároljon illatos zöldségeket, például hagymát aromaérzékeny élelmiszerek (például vaj vagy citrusfélék) közelében, mivel az aroma átkerülhet ezekre az élelmiszerekre.

HAGYMA
A zöldséghagyma hűvös, sötét helyen legfeljebb 2 hónapig, az étkezési hagyma pedig 8 hónapig tárolható.
PARADICSOM
A friss paradicsom hidegre érzékeny, nem hűtőszekrényben, hanem sötét helyen, szobahőmérsékleten tárolandó. A nap melegét szerető zöldségek a hűtőszekrényben elveszíthetik intenzív aromájukat, és idővel megkeményedhetnek.
SPENÓT
A spenót nem tárolt zöldség. Nem szabad egy napnál tovább tartani, mert a fény és az oxigén gyorsan csökkenti az érzékeny összetevők tartalmát. Legjobb, ha sötét és hűvös helyen tároljuk, például a B.-t a hűtőszekrény zöldségrekeszében.
SPÁRGA
A spárgát csak a szükséges ideig szabad hűtőszekrényben tárolni. Ha hámozatlanul, nedves ruhába csomagolja őket, a spárga 2-3 napig friss marad a hűtőszekrény zöldségrekeszében.
ZELLER
A fóliába csomagolt zellerdarabok a hűtőszekrény ropogós fiókjában legfeljebb 1 hétig tárolhatók. A megmosott és nedves ruhába csomagolt zeller 4 napig eláll a hűtőszekrény zöldségrekeszében.
SALÁTA
A salátát a legjobb műanyag zacskóban, a hűtőszekrény zöldségrekeszében tartani.
PAPRIKA
A paprika 7°C alatti hűtés hatására károsodik, a 13°C feletti hőmérséklet pedig elősegíti az érést. A mosatlan paprikát a legjobb, ha nejlonzacskóban tároljuk a hűtőszekrényben. Hűtve tárolva körülbelül 5 napig elállnak.
SÁRGARÉPA
A sárgarépa gyorsan elveszíti nedvességtartalmát. Éppen ezért a friss sárgarépát nem szabad a zöldekkel együtt tárolni, mert a fűszernövény kiszívja a nedvességet a sárgarépából. A sárgarépa a hűtőszekrény ropogósabb fiókjában akár egy hétig is eláll.
FEJES KÁPOSZTA
A káposzta hűvös pincében sokáig eláll. Azonban rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem keletkeztek-e rothadt foltok. A félbevágott fejek legfeljebb 2 hétig tárolhatók hűtőszekrényben.

BURGONYA
A burgonya nagy mennyiségben hetekig is eltartható. Jók a hűvös, fagymentes, száraz, sötétített pincék vagy raktárak. Az optimális tárolási hőmérséklet 7°C és 10°C között van.
Uborka
Ha az uborkát 1-2 napon belül fel kell használni, akkor lyukas műanyag zacskóban tárolható. Ha azonban a hét későbbi részében szeretné használni, akkor a hűtőszekrényben a ropogósban kell tárolni.
GOMBA
A friss gombák nem tartanak jól, ezért a lehető leghamarabb fel kell dolgozni. A gombák legfeljebb 4 napig frissek a hűtőszekrényben, és a legjobb a hűtőszekrény alsó részében tárolni.
BROKKOLI
A brokkoli nagyon romlandó, ezért csak rövid ideig szabad tárolni. A perforált műanyag fóliák hasznosak a viszonylag magas páratartalom fenntartásában és az eltarthatóság meghosszabbításában. A brokkolit hűvösen és sötéten a hűtőszekrény zöldségrekeszében 2-3 napig tárolhatjuk.
KARFIOL
A karfiolt legjobb rózsával lefelé tárolni, nehogy szennyeződés kerüljön be, és ne károsítsa a virágokat. Ha a karfiolt a vásárlás napján nem használjuk fel, fénytől védve, lehetőleg a hűtőszekrény zöldségrekeszében, 2-3 napig tárolható.
PADLIZSÁN
A padlizsánt hűvös helyen kell tárolni, de nem hűtőszekrényben. 10-13°C közötti hőmérsékleten akár egy hétig is elállnak. Hosszú távú tárolásra nem alkalmasak.

Hogyan tárolja tejtermékeit a hűtőszekrényben

CSOKOLÁDÉ
A csokoládét nem hűtőszekrényben, hanem hűvös, száraz helyen kell tárolni. A magas hőmérséklet vagy a hőmérséklet-ingadozás szürke filmréteget okoz.
TEJ
A tejet 4°C-on kell tárolni. Mint minden más tejtermék (joghurt, túró stb.), ez is átveheti a citrom, hagyma és hús illatát.
SAJT
Az erős illatú sajtokat csomagolni kell. A sajtot nem szabad hosszú ideig tej vagy tejszín közelében tartani, mert ezek átvehetik az ízét. Jegyezze fel a lejárati dátumot. Az optimális tárolási hőmérséklet 5-6 °C.
VAJ
Mivel a vaj gyorsan átveszi más élelmiszerek illatát és ízét, ügyeljen arra, hogy a csomagolás jól zárjon. A vajat legjobb a hűtőszekrény ajtaján lévő vajrekeszben tárolni. Ott gyengéd marad.

Hogyan tároljuk a húsféléket és a baromfit a hűtőszekrényben

HAL
A hal könnyen megromlik, mert sok fehérjét és vizet tartalmaz. Ezért a vásárlás után a lehető leghamarabb el kell készíteni és el kell fogyasztani. A halat a hűtőszekrényben rövid ideig eltarthatjuk, ha üveg- vagy porcelántálba tesszük, fóliával letakarjuk, és a hűtőszekrény leghidegebb részébe, vagy az erre szolgáló Multi Fresh fiókba helyezzük.
HÚS ÉS BAROMFI
A húst és a baromfit felhasználásig az eredeti csomagolásukban kell tartani. A felbontott élelmiszereket fóliában, vízálló műanyag zacskóban vagy légmentesen záródó edényben kell tartani, nehogy kiszáradjon. A húst és a baromfit mindig a hűtőszekrény leghidegebb részébe vagy a külön Multi Fresh fiókba tegye.
TOJÁSOK
A porózus héj könnyen felszívja az idegen szagokat, ezért soha ne tároljon tojást erős szagú ételekkel, például hagymával. A tojásokat mindig lefelé fordítva tárolja. Az optimális tárolási hőmérséklet legfeljebb 8 °C. A tojás a hűtőszekrény ajtajában lévő kijelölt rekeszbe kerül. A csirke tojás a tojásrakás utáni első 3 hétben hűtve tárolható, és a tojásrakás napjától számított négy hétig is fogyasztható. A főtt tojás körülbelül 2-4 hétig eltartható.

Hogyan tároljuk a fűszernövényeket a hűtőszekrényben

Ha a fűszernövényeket nem használjuk fel azonnal, nedves ruhába csomagolhatjuk, vagy nedvesen műanyag zacskóba helyezhetjük. Ha egész csokor van, a legjobb, ha egy pohár vízbe helyezi őket, mint a vágott virágokat. Ha az így elkészített fűszernövényeket hűtőszekrényben tartjuk, néhány napig frissek maradnak.

Üdvözöljük a Whirlpoolban, amelyet az Ön jólétére terveztek

Kapcsolódó technológia
Hűtő-fagyasztó termékválaszték
Fedezze fel a Whirlpool Hűtőfagyasztó termékcsaládot, amely különféle technológiákkal van felszerelve, amelyek segítségével könnyedén tárolhatja vásárolt élelmiszereit a legjobb körülmények között
Fedezz fel többet
Kapcsolódó technológia
Hűtő-fagyasztó termékválaszték
Fedezze fel a Whirlpool Hűtőfagyasztó termékcsaládot, amely különféle technológiákkal van felszerelve, amelyek segítségével könnyedén tárolhatja vásárolt élelmiszereit a legjobb körülmények között
Fedezz fel többet