Mit jelent az alvás és miért fontos a jelentősége?

Kategória: Inspiráló Tippek - november 2022
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
#
Kapcsolódó technológia
A hűtő-fagyasztók Fresh Control technológiával
Fedezzel fel többet

Az olvasás ideje: 2 percek

Az alvást úgy határozzuk meg, mint egy visszatérő állapotot, amelyben egy másik tudatállapotba kerülünk. Olyan időszakként jellemzik, amikor kevesebb az izomtevékenység, az összes akaratlagos izom gátlása a REM (rapid eye movement) alvás alatt, és kevesebb a szenzoros aktivitás is. Bár az alvó ember inaktívnak tűnhet, bizonyos agyi és testfunkciók aktívabbak alvás közben, mint ébrenlétünkkor. Emberként mindannyiunknak egyéni alvási szokásai vannak, ezért az éjszaka folyamán különböző hosszúságú, típusú és mélységű alvásra van szükségünk. Az alvás a Circadian ritmusunk, más néven tested természetes ciklusának kulcsfontosságú összetevője. Cirkadián ritmusunk szabályozza alvási ciklusunkat, és szabályozza, hogy mikor érezzük magunkat fáradtnak és álmosnak, vagy mikor vagyunk éberek és ébren. Attól függően, hogy mennyit alszunk, pozitívan vagy negatívan befolyásolhatja mentális, fizikai és érzelmi állapotunkat. Ha rendszeresen mélyen alszol, boldogabbnak, kipihentebbnek, jobb hangulatban és éberebbnek érezheted magad a környezetedben. Hasonlóképpen, ha nem alszik mélyen vagy túl mélyen, akkor egész nap rosszkedvűnek és bosszúsnak érezheted magad, és nehezebben is tudsz koncentrálni.

Mi az a cirkadián ritmus?

A cirkadián ritmus a tested természetes ciklusa, mely 24 órás periódusban folyamatosan fut. A cirkadián ritmus egyik összetevője az alvási ébrenléti ciklus, amely segít abban, hogy ébren érezd magát a természetes nappali-világos órákban, vagy álmosnak és fáradtnak érezd magát a sötét-esti órákban. Ezek közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, és az alvási ébrenléti ciklust számos különböző tényező befolyásolja, beleértve az életmódbeli döntéseket, például a testmozgást és az étrendet. Javasoljuk az egészséges táplálkozási szokások kialakítását és a kiegyensúlyozott étrendet, sok friss gyümölcsöt és zöldség fogyasztását. Ha a cirkadián ritmus megfelelően szinkronban van és összhangban van a szervezet folyamataival, a cirkadián ritmus állandó és pihentető alvást okoz és biztosít. Ha azonban a cirkadián ritmus nincs összhangban, az alvási problémákat, például álmatlanságot okozhat, és megakadályozhatja, hogy nyugodt alvásban legyen részed.

Melyek a különböző alvási szakaszok?

Az alvási ciklusunk négy különböző szakaszra oszlik, az első három NREM (non-radid eye movement) alvás, más néven nem gyors szemmozgás, az utolsó szakasz pedig REM (rapid eye movement) alvás, a gyors szemmozgásos alvás.

  1. NREM alvás 1. szakasza: Ez az a pont, ahol a szervezet ébrenlétből alvásba kezd áttérni, az izmok ellazulnak, a pulzus, a légzés és szemmozgása pedig lelassul. Az agyhullámok is lassulni kezdenek, mivel ezek aktívabbak, amikor ébren vagy, ez a fázis általában mindössze néhány percig tart.
  2. NREM alvás 2. szakasza: Ezt az előzőnél mélyebb alvási szakasznak nevezik, mivel a légzés és a pulzus tovább lassul, az izmok pedig ellazulnak. A testhőmérséklet lecsökken, és a szemmozgás leáll. Az agyhullámok is lelassulnak, ez a szakasz általában a leghosszabb a négy alvási szakasz közül.
  3. NREM alvás 3. szakasza: Ez a fázis fontos összetevője annak, hogy a következő napon éber és friss maradhass. Légzésed, szívverésed és az agyhullámaid elérik a legalacsonyabb szintjüket, és az izmaid a lehető leglazábbak lesznek. Ennek a szakasznak a hossza az éjszaka folyamán folyamatosan csökkenni fog. A legtöbben az alvási ciklus második és harmadik szakaszának elérésével kapcsolatos problémákról számolnak be, ami egyesek számára megnehezíti a mély alvás elérését.
  4. 4. szakasz REM alvás: A negyedik szakasz, az úgynevezett REM alvási fázis, mely körülbelül 90 perccel az elalvás után következik be. Ilyenkor a szem elég gyorsan előre-hátra mozog, miközben a légzésszámod, a pulzusod és a vérnyomásod emelkedni kezd. Az álmok a REM alvási szakaszban fordulnak leginkább elő. A karokat és a lábakat nehéz lesz mozgatni, ami azért van, hogy megakadályozza, hogy álmaid alatt azok fizikailag mozogjanak. Az egyes REM alvási ciklusok hossza az éjszaka folyamán növekszik. Az életkor előrehaladtával ennek a szakasznak az időtartama csökken, ami azt jelenti, hogy több időt fog tölteni az NREM szakaszokban.

Ezek a különböző szakaszok ciklikusan mennek végbe az éjszaka folyamán, amíg fel nem ébredsz, a legtöbb ember számára minden ciklus általában 90-120 percig tart.

Megváltoztathatom az alvási ciklusomat?

A rövid válasz az, hogy igen, megteheted de addig kell a szokásokat alkalmazni, amíg azok nem módosítják meg a rutinodat. Például, ha általában reggel 8-kor ébredsz fel és sokkal korábban szeretnél felébredni, például reggel 6-kor, akko kezdd el növelni az ébredési időt mondjuk 15 perccel. Csináld ezt három-négy napon keresztül, amíg meg nem szokod ezt a rutint, majd folytasd ezt, és növeld az ébredési időt, amíg a kívánt időpontban, jelen esetben reggel 6-kor nem kezdesz felébredni.
Ha nehezen tudsz elaludni, vagy nehezen alszol egész éjszaka, javasoljuk, hogy kevesebb koffeint és alkoholt fogyasszál, valamint gondoskodjál bőséges testmozgásról, a rendszeres fizikai aktivitás kiváló és egyszerű módja az alvásminőség javításának. .

 

Üdvözöljük a Whirlpoolnál, melyet az Ön jólétére terveztünk.

Kapcsolódó technológia
A hűtő-fagyasztók Fresh Control technológiával
A Fresh Control Technologiával szerelt hűtő-fagysztó készülékek figyelik a hőmérsékletet és a páratartalmat a hűtőszekrény teljes beleős terében, hogy a gyümölcsök és zöldségek hosszabb ideig frissek maradjanak. Segít a kiegyensúlyozott étrendben, jót tesz a közérzetének.
Fedezzel fel többet
Kapcsolódó technológia
A hűtő-fagyasztók Fresh Control technológiával
A Fresh Control Technologiával szerelt hűtő-fagysztó készülékek figyelik a hőmérsékletet és a páratartalmat a hűtőszekrény teljes beleős terében, hogy a gyümölcsök és zöldségek hosszabb ideig frissek maradjanak. Segít a kiegyensúlyozott étrendben, jót tesz a közérzetének.
Fedezzel fel többet