Új idegtudományi tanulmány vizsgálja a zaj és a csend jó közérzetre gyakorolt hatását

Kategória: Lifestyle - május 2022
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
Új idegtudományi tanulmány vizsgálja a zaj és a csend jó közérzetre gyakorolt hatását
Technológiája :
A mosógép Zen-technológiája
Tudjon meg többet!

Az olvasás ideje: 3 percek

Mi lenne, ha a csend közérzetünkre gyakorolt hatásának megértése segíthetne abban, hogy otthonunkat boldogabbá és egészségesebbé tegyük? Hogyan határozzuk meg, hogy mennyi csendre van szükségünk? Ezekre az izgalmas kérdésekre keressük a választ abban az új idegtudományi tanulmányban, amelyet a Whirlpool megbízásából a Lab of Misfits végzett.

A Lab of Misfits kutatásának kísérleti szakasza

A kutatás kísérleti része a Lab of Misfits által végzett elsődleges idegtudományi kutatásból állt, amelyhez egy 106 francia és olasz résztvevőből álló mintát használtak. A vizsgálat egyrészt vizuális és auditív ingerekre adott válaszokat mérő, online pszichoanalitikus kísérletek széles skáláját, másrészt a tudattalan észlelések és tendenciák feltárását célzó, speciális teszteket foglalt magában. 

Mennyi csendre van szükség a jóllétünk maximalizálásához? A válasz az, hogy ez mindenkinél különböző. Ezért aztán a Lab of Misfits és a Whirlpool kísérletet végzett, hogy feltárja azokat a változókat, amelyek befolyásolják a zaj/csend érzékelését – és azt, hogy ez miként befolyásolhatja a közérzetet. 

A vizsgálati alanyokkal interjút készítettek, valamint különböző tesztek elvégzésére kérték őket, hogy jobban megértsék az életmódjuk különböző aspektusait vagy változóit – és megállapítsák, hogy ezek közül bármelyik összefügg-e érdemben a zajjal kapcsolatos élményeikkel. 16 különböző változót vizsgáltak – amelyek mindegyike a jóllét egyfajta mutatójának tekinthető –, szinte mindenre kitérve az életkortól, a jövedelemtől, a testmozgás mennyiségétől, a személyiségtípustól kezdve egészen az ingázási szokásokig. A kutatás megállapította, hogy e jólléthez kapcsolódó tényezők közül nem mindegyik állt érdemi kapcsolatban a zajjal. Néhány azonban jelentős különbséget jelentett a zaj érzékelésében.

Ha a csend beszélni tudna: hogyan hat a zaj az érzelmi és fizikai jóllétünkre

A Lab of Misfits tanulmánya megállapította, hogy a hétköznapi életben tapasztalt zaj befolyásolja az emberek érzelmi és fizikai jóllétét.  Maga a zaj azonban sokkal összetettebb fogalom, mint amilyennek elsőre tűnik. A Lab of Misfits munkatársa, Beau Lotto elmagyarázza, hogy miért: „Életünk során három fő zajtípust tapasztalunk meg. Van a viszonylag folyamatos külső háttérzaj, mint például a városi közlekedésből eredő zaj. Van a szórványos zaj, amely megszakításokkal jelentkezik. És végül van az, amit „belső zajnak” nevezünk, amely a koncentrációra való képtelenségünket jelenti – ezt gyakran "belső dialógusként” írják le. Tanulmányunk azt vizsgálta, hogy mennyire frusztrálják e zajtípusok az embereket”.

A zaj és a stressz közötti kapcsolat

A kutatás során kiderült, hogy minél inkább frusztrál valakit a zaj, annál stresszesebbnek érzi magát. Ez a belső zaj esetében a legkifejezettebb, és itt lineáris összefüggést találtak, azaz a stressz is akkor minimalizálódik, ha a frusztráció a minimálisra csökken; eközben a tapasztalt belső zaj mennyisége és a stressz között is szoros összefüggés mutatkozik. Ezt az összefüggést ismertetve Lotto megjegyzi, hogy „A stressz legerősebb előrejelzője a belső zaj – mind a mennyisége, mind az általa kiváltott érzések révén. Adataink arra utalnak, hogy a kevésbé stresszes embereknek kevesebb csendre van szükségük (és fordítva)”. 

Másrészt úgy tűnik, hogy a világ, amelyben élünk, egyre hektikusabb, idegőrlőbb és zajosabb. Mit tegyünk hát?

Az otthon: a nyugalom pihe-puha kuckója

A külvilág zajára nincs ráhatásunk, de otthonunkat a csend és a nyugalom szigetévé alakíthatjuk

Otthonunk ideális helyszín ahhoz, hogy egy csendburkot vonjunk magunk köré, ahol menedéket találhatunk, hogy kezeljük, meghallgassuk vagy elcsitítsuk gondolataink és a minket körülvevő világ hangját. Az otthonunkban uralkodó nyugalom szintjét számos módon emelhetjük, például csendesebb háztartási gépek választásával, a televízió kikapcsolásával, amikor éppen nem nézzük, vagy függönyök és szőnyegek segítségével történő hangszigeteléssel. Élvezze a csendet és a nyugalmat maga körül, hogy megérezze ennek jótékony hatását. 

 

Készen áll arra, hogy felfedezze a csendesebb otthon fiatalító erejét? 

Üdvözöljük a Whirlpoolnál, ahol a jóllét otthon kezdődik. 

Technológiája :
A mosógép Zen-technológiája
A minden részletében csendesnek tervezett Zen-technológia még a centrifugálás során is ultracsendes teljesítményt biztosít, mindössze 65 dB hangerővel – így nem zavarja meg otthona jóleső nyugalmát.
Tudjon meg többet!
Technológiája :
A mosógép Zen-technológiája
A minden részletében csendesnek tervezett Zen-technológia még a centrifugálás során is ultracsendes teljesítményt biztosít, mindössze 65 dB hangerővel – így nem zavarja meg otthona jóleső nyugalmát.
Tudjon meg többet!