Előfőzés és ételtárolási ötletek

Kategória: Inspiráló Tippek - január 2023
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
Előfőzés és ételtárolási ötletek
Kapcsolódó termékkör
Whirlpool W Collection
Fedezz fel többet

Az olvasás ideje: 3 percek

Az előfőzés elterjedt és igazi trendnek nevezhető. Lényegében az ételek előfőzéséről és tárolásáról szól. Ennek sok esetben van értelme: ha nem találja meg, amit keres a menzán, ha érzékeny bizonyos ételekre, ha fogyókúrázik, vagy éppen a fitneszteremben tartózkodik. Ezen felül időt és pénzt takaríthat meg a folyamat során. Ebből a cikkből megtudhatja, miről is szól az ételkészítés, és hogyan működik mindez.

Mi az az étkezés előkészítése?

A Meal Prep az angol "Meal Preparation" (étkezés = étkezés; előkészítés = előkészítés) rövidítése. Tehát minden az étkezésről szól. Előfőzhet akár egy napig, néhány napig vagy akár egy teljes hétig is. Ön vagy egyszerre készít teljes ételeket, vagy csak egyes összetevőket készít, amelyeket később felhasznál.

Az előfőzés előnyei

 

A Meal Prep, azaz előfőzés segít az egészséges táplálkozás biztosításában. Pontosan megértheti, hogy mit és mennyit eszik, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik. Számos jó oka van annak, hogy ennek van értelme: az ételintolerancia egyre gyakoribb, a készételek általában nagy mennyiségű sót, cukrot vagy tartósítószert és ízfokozót tartalmaznak. A Meal Prep segítségével mindig pontosan tudja, mit eszik. Pénzt is megtakaríthat a Meal Prep segítségével. Nem kell drága büfékre vagy éttermekre hagyatkoznia útközben, mert már van étele. Ugyanabban a leheletben áramot takarít meg, ha csak ritkábban melegíti fel főzőkészülékeit. Például a Whirlpool sütő COOK4 funkciójával akár 4 különböző ételt is könnyedén elkészíthet egyszerre anélkül, hogy az ízek vagy aromák összekeverednének. Kellemes mellékhatás, hogy a környezetért is teszel valamit. Csak azt vásárolja meg, amit ténylegesen felhasznál. Így nem dob ki semmilyen élelmiszert, és egyben csökkenti a csomagolási hulladékot a nagyobb kiszerelés vásárlásakor.

Az előfőzés elkészítéséhez megfelelő élelmiszerek

Az előfőzéshez szükséges élelmiszerek kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy azok kiegyensúlyozott étkezést biztosítsanak. Ennek sarokkövei a különféle zöldségek, a fehérjedús ételek, mit a hús, hal vagy tofu, valamint a köretek, mint a rizs, a burgonya vagy a tészta. Az előfőzéshez sok megfelelő étel létezik. Van azonban néhány dolog, amit kerülnie kell. Például a saláta fagyasztása nem jó ötlet. A levelek pépesek, az étel használhatatlan. Több mint elegendő élelmiszer áll rendelkezésre, ami tökéletes az előfőzés elkészítéséhez. Alapvetően ügyeljen arra, hogy olyan ételeket válasszon, amelyeket jól kombinálhat egymással. Ez lehetővé teszi a változatosságot anélkül, hogy túl sok különböző összetevőt kellene elkészítenie.

Minden, ami az előfőzéshez szükséges

Ahhoz, hogy az előre elkészített ételt optimálisan tárolhassuk és szállítsuk, megfelelő edényekre van szükség. Erre a célra vannak olyan élelmiszeres dobozok, amelyek térelválasztót is biztosítanak. Ez lehetővé teszi több élelmiszer szállítását egymástól elkülönítve ugyanabban a dobozban. A mikrohullámú sütőben használható edények még egyszerűbbé teszik a dolgokat, mert nincs szükség extra edényekre az újramelegítéshez. De használhat régi befőttesüvegeket is.

ELŐFŐZÉS - Készítsen előre heti tervet

Mielőtt elkezdené a főzést, tudatosítsa magában, hogy milyen ételeket szeretne enni. Gondolja át azt is, hogy a kívánt ételeket ésszerűen be tudja-e építeni a következő heti étkezései közé. Sokat tartózkodik otthon, az irodában vagy úton van? Van lehetőséged az étel melegítésére? Vagy jó ötlet olyan dolgokat elkészíteni, amiket hűtve is szívesen fogyasztana? Lesz ideje egy kiadós étkezésre, vagy inkább a gyors harapnivalóra lesz szüksége? Mindenesetre ügyeljen a kellő változatosságra. Az ételkészítésnek szórakoztatónak kell lennie, és egy hétig ugyanazt a pörköltet enni nem produktív.

ÉTKEZÉS ELŐKÉSZÍTÉSE – Vásárlás és előre tervezés

Ha tudja, mit szeretne főzni, számolja ki a mennyiségeket, és készítsen bevásárlólistát. Ön tudja a legjobban, hol vásárolhatja meg az összes szükséges terméket. Ha hosszú ideig tervezi az étkezési előkészületeket, jó ötlet rutinokat alkalmazni. Ez a vásárlás helyének kiválasztásával kezdődik és a rögzített vásárlási és főzési napokkal zárul. A szombat általában ideális a vásárláshoz, a szabad vasárnapon pedig közvetlenül felhasználhatja a friss alapanyagokat.

ÉTKEZÉS ELŐKÉSZÍTÉSE – Főzés és tárolás

Tervezzen elegendő időt a heti étkezés elkészítésére. Ehhez célszerű szabadnapot választani. Így vasárnap választhat időpontot a projekt stresszmentes megvalósításához. Célszerű az összes tervezett ételt egyszerre előfőzni. Csak egyszer kell kitakarítanod a konyhádat, és tudod, hogy a következő héten semmi miatt nem kell aggódnod. Ha minden étel elkészült, már csak be kell csomagolni és tárolni. Ön dönti el, hogy professzionális élelmiszeres dobozokba vagy légmentesen záródó befőttesüvegekbe tölti őket. Mindenesetre figyelembe kell venni az élelmiszerek eltérő eltarthatóságát. A legtöbb ételt 3-4 napig is gond nélkül eltarthatod a hűtőben, de vannak kivételek. A tenger gyümölcseit, halat vagy spenótot 1-2 napon belül el kell fogyasztani. Mindenesetre az előfőzött ételt azonnal hűtőbe kell tenni, amint kihűlt.

Mennyi ideig tárolható az élelmiszer a hűtőben és a fagyasztóban?

Ha hosszú távú étkezési előkészületi tervet követ, bizonyos ételeket nagyobb mennyiségben akár hónapokig is előfőzhet. A főtt rizst például jó előre, gond nélkül lefagyaszthatjuk. Azonban erősen ajánlott közvetlenül adagolni, különben egy nagy csomóvá fagy. Nagyobb étkezési tervekhez elég kevés hely szükséges. Ezért a tágas fagyasztók ideálisak erre a célra. Ha azonban gyakran kinyitja, több nedvesség kerül a fagyasztóba, és ez több jegesedéshez is vezethet. Ezért a NoFrost funkcióval rendelkező fagyasztók ajánlottak. Itt eleve nem képződik jegesedés, és nincs többé szükség fárasztó leolvasztásra.

Előfőzés - tippek a kezdéshez

 

  1. Ha mindig ugyanaz az íz van a nyelvünkön akkor az gyorsan elhalványulhat. Az ételek előfőzésekor kísérletezzen különböző fűszerekkel. Ugyanabból az alapanyagból gyorsan, egészen más ételeket varázsolhat.
  2. Újramelegítés után egészítse ki ételeit kiváló minőségű extraszűz olívaolajokkal az egészséges zsírokért. Az olyan kombinált olajok, mint a pepperoni-olívaolaj, egyedi megjelenést kölcsönöznek ételének
  3. Hosszú távú ételkészítési projekteknél célszerű egy bizonyos alapanyag-készletet a házban tartani, hogy az ételek spontán módon módosíthatók legyenek. A hosszú élettartamú élelmiszerek, mint a dió, a fagyasztott bogyók vagy a szárított gyümölcsök különösen alkalmasak erre.
  4. Ha az ételt külön tárolja, jobban megőrzi az ízét. A speciális tárolódobozok különböző rekeszekkel rendelkeznek erre a célra. Ha ezek nincsenek kéznél, egyszerűen helyezze az ételt egy befőttesüvegbe.
  5. Az előfőzött ételt közvetlenül az elkészítés után tegye a tárolóedényeibe. Sokkal gyorsabban kihűlnek, mint egy még forró edényben.
  6. Előző nap vegye ki a fagyasztott élelmiszert a fagyasztóból, és tegye be egy éjszakára a hűtőbe. Ez csökkenti a következő napi felmelegedési időt.

 

Üdvözöljük a Whirlpoolban, amelyet az Ön jólétére terveztek

Kapcsolódó termékkör
Whirlpool W Collection
Fedezze fel a Whirlpool W Collection készülékeit, amelyek fejlett technológiával rendelkeznek és melyek érzékelik és előre látják az Ön igényeit, hogy kiváló főzési teljesítményt biztosítsanak.
Fedezz fel többet
Kapcsolódó termékkör
Whirlpool W Collection
Fedezze fel a Whirlpool W Collection készülékeit, amelyek fejlett technológiával rendelkeznek és melyek érzékelik és előre látják az Ön igényeit, hogy kiváló főzési teljesítményt biztosítsanak.
Fedezz fel többet