Tárolja friss fűszernövényeket hűtőszekrényben

Kategória: Inspiráló Tippek - február 2023
  • Hivatkozás másolása a vágólapra
Tárolja friss fűszernövényeket hűtőszekrényben
Kapcsolódó termékválaszték
Whirlpool hűtő- és fagyasztószekrények
Fedezz fel többet

Az olvasás ideje: 3 percek

A helyi, mediterrán vagy akár egzotikus fűszernövények minden ételnek a simítást adják, és aromájukkal különleges ízt biztosítanak. A sokoldalú fűszernövények azonban csak rövid ideig tarthatók frissen. Itt megtudhatja, hogyan tarthatja tovább a friss fűszernövényeket, és mire kell figyelnie.

Fűszernövények a hűtőben

Ha csak rövid ideig szeretné eltartani a friss fűszernövényeket, a legegyszerűbb, ha hűtőszekrényben tárolja. Ehhez először távolítsa el a sárga vagy fonnyadt leveleket és szárakat. Ezután tegye a megmosott konyhai fűszernövényeket vagy nedves papírba vagy konyharuhába, vagy nedvesítve egy zárható műanyag zacskóba. A nedvesség biztosítja, hogy a fűszernövények hosszabb ideig megőrizzék aromájukat és alakjukat. Az így tárolt gyógynövények körülbelül egy-két hétig elállnak.

Fűszernövények a fagyasztóban

A friss fűszernövények fagyasztása jó módszernek bizonyult a fűszernövények hosszabb ideig tartó tárolására. Itt is célszerű kiválogatni a fonnyadt leveleket, szárakat. Mielőtt a konyhai fűszernövényeket a fagyasztóba vagy a fagyasztórekeszbe tenné, megmossuk, majd megszárítjuk. Ezután akár felapríthatja, vagy egészben lefagyaszthatja őket, igényeitől függően. A jégkocka tálca használata különösen praktikus. Ide tesszük az apróra vágott fűszernövényeket, és kevés vízzel felöntjük a kockákat. Ez lehetővé teszi a fűszernövények ideális adagolását és egyenként történő kiolvasztását. Alternatív megoldásként fagyasztózsákok is használhatók konténerként. Szinte nincs korlátozás a gyógynövények kiválasztására. A metélőhagyma, petrezselyem, kapor, kakukkfű, tárkony, citromfű, menta és bazsalikom különösen jól tartósítható így - akár 10-12 hónapig.

Fokhagyma fagyasztása

Sok ételt finomítanak az ízletes fokhagyma levelekkel. Frissen azonban csak néhány napig tartható el a hűtőszekrényben. Ráadásul a fűszernövényeknek nagyon rövid a szezonja – a leveleket csak áprilisban és májusban lehet leszedni. Ahhoz, hogy egész évben vissza tudjunk esni a finom konyhai fűszernövényhez, érdemes a friss fokhagymát a leszedés után azonnal lefagyasztani. Itt ugyanaz az eljárás érvényes, mint minden fűszernövényeknél. Jégkocka tálcában vagy műanyag zacskóban apróra vágva vagy pépesítve a levelek akár egy évig is eltarthatók.

Felkészülés a hűtőszekrény tisztítására

A tisztítás megkezdése előtt először ürítse ki a hűtőszekrényt, és tárolja az élelmiszereket biztonságos és hűvös helyen. Amikor a külső hőmérséklet télies, a kert, a terasz vagy az erkély alkalmas erre. Alternatív megoldásként az élelmiszereket hűtődobozban, hűtőtáskában vagy jégcsomagokkal ellátott kosárban is tárolhatja. Ezután kapcsolja ki a készüléket, vagy húzza ki a konnektorból. Húzza ki a hűtőszekrényt a konnektorból, különösen akkor, ha nagytakarítást tervez, beleértve a leolvasztást is.

Gyógynövények szárítása - A tartósítás hagyományos módja

Még hosszabb eltarthatóságot érhet el, ha a gyógynövények feldolgozásának hagyományos módját – a fűszernövények szárítását – alkalmazza. Ily módon a gyógynövények akár egy-két évig is eltarthatók. Ez a módszer különösen alkalmas alacsony víztartalmú gyógynövények – például kakukkfű, rozmaring, oregánó, levendula – kezelésére. A szárítás azonban kevésbé alkalmas olyan érzékeny növényeknél, mint a zsázsa, lestyán vagy sóska, mivel az aroma itt nem marad meg jól. Itt jobb a fagyasztás.

A hagyományos szárításnál a gallyakat csokorba rakva, fénytől védett helyre akasztjuk. Az előkészítés során az ágakat és a gyógynövényeket meg kell mosni, majd ruhával óvatosan meg kell szárítani. Ezután gumiszalaggal vagy cérnával kis gallykötegeket kötnek össze, majd fejjel lefelé akasztják fel fénytől védett helyen. Ügyeljen arra, hogy ne legyen napfény, és a helyiség hőmérséklete ne emelkedjen körülbelül 40 fok fölé, mert ebben az esetben a gyógynövények aromája elveszik. A növény típusától függően a szárítási folyamat körülbelül egy-három hétig tart.

Ha ez túl sokáig tart, az ízletes fűszernövényeket a sütőben is száríthatja. A megmosott és letörölt fűszernövényeket a sütőbe tesszük, és körülbelül 30 fokon körülbelül három órán át szárítjuk. Az ágakat jól oszlassuk el, és ügyeljünk arra, hogy ne legyenek egymás tetején. Körülbelül az idő fele után meg kell fordítani az ágakat. A sütő ajtajának nyitva kell maradnia a szárítási folyamat során. Ugyanez vonatkozik erre is, ha a hőmérséklet túl magas – 40 fok felett – az aroma tönkremegy.
Szárítás után a gyógynövényeket fénytől védett edényben kell tárolni, száraz, hűvös helyen tárolni. Tároláshoz használhat például barna üvegedényeket vagy kerámia edényeket.

 

Üdvözöljük a Whirlpoolban, amelyet az Ön jólétére terveztek

Kapcsolódó termékválaszték
Whirlpool hűtő- és fagyasztószekrények
Tárolja fűszernövényeit a Whirlpool hűtő-fagyasztószekrényben, amely olyan technológiákkal van felszerelve, amelyek hosszabb ideig frissen tartják az ételt.
Fedezz fel többet
Kapcsolódó termékválaszték
Whirlpool hűtő- és fagyasztószekrények
Tárolja fűszernövényeit a Whirlpool hűtő-fagyasztószekrényben, amely olyan technológiákkal van felszerelve, amelyek hosszabb ideig frissen tartják az ételt.
Fedezz fel többet